Alkoholszonda átvérése – Az 5 legfontosabb tény és tévhit

Alkoholszonda átvérése – Az 5 legfontosabb tény és tévhit

Számtalan cikk van az interneten, miben a fő kérdéskör, az alkoholszonda átverése különféle technikákkal, vagy esetleg át lehet-e verni valamivel a készüléket, hogy kevesebbet mutasson, mint a valós értékünk.

Sajnos rögtön az elején le kell szögeznünk, hogy a komolyabb alkoholszondákat nem lehet átverni! Vannak silányabb utánzatok és gagyibb pár ezer forintos termékek, amik csak teszt jelleggel mutatják a körülbelüli értéket, de amit a rendőrség használ, abban nagyon kevés a hibafaktor.

De vajon lehetséges-e az alkoholszonda átverése bármilyen módszerrel?

Néhány mítosz kering az interneten, amivel csökkenteni lehet a teszter által kimutatott értéket. Most összeszedtük sorban az összeset.

Babérlevél rágcsálás

Sajnos egyetlen olyan növény sem létezik, amely ilyen rövid idő alatt semlegesíti a véralkoholt, épp ezért a babérlevél gyors elrágcsálása a kesztyűtartóból nem jó megoldás. A babér egy illóolajokat tartalmazó fûszernövény, amely serkenti az emésztést, de ennél nem több.

Bon-Bon és Dianás cukor

Sokan tartanak pár konyak meggyes édességet a kocsiban, ha ellenőrzésre kerül a sor, akkor mihamarabb lehessen védekezni, hogy az édességtől mutat az alkoholszonda többet. Ez illatos leheletet ez megmagyarázhatja, de az ilyen édességekben olyan kevés az alkohol, hogy egy maréknyi is csupán tizedszázaléknyi értéket mutat a szondán. Slemeyer professzor emlékeztetett arra, hogy több doboznyi ilyen édességet kell megenni ahhoz, hogy attól mérhető legyen az alkoholszint.

Alkoholszonda átverése

Forrás: https://pixabay.com/hu/

Jégkocka szopogatása

Elterjedt közhit, hogy miközben a rendőrrel tárgyalni kezdünk, jégkockát kell rágcsálni. Ettől ugyan megfájdulhat a fogunk, de a szondába leheléskor nincs árulkodó jel. A hideg kilégzés alacsonyabb vérszintnek megfelelő alkoholértéket mutat, de az eltérés csak minimális, a korszerű szondák automatikusan 34 fokra korrigálják a hideg lehelet adta vérszintet.

Réz érme szopogatása

Vannak, akik az euró egycentes érméjének szopogatására esküsznek. Elméleti alapja ennek a nézetnek, hogy a pénzdarab réztartalma semlegesíti a kilélegzett levegőben lévő alkoholt. Az érme felszíne két négyzetcentiméter, de a szájüreg és a garat 50 négyzetcentiméter, a felső légút további 500, a tüdő pedig 8 négyzetméter. “Az arányok jelzik, hogy ilyen hatásban nem bízhatunk.

Át lehet verni az alkoholszondát ürülékkel?

Kanadában történt, hogy egy férfi fekáliát evett, hogy átverje a szondát. Bár erről nem ír többet a brit lap, valószínűleg ez sem jött be, ahogy az sem, hogy böfögjünk, mielőtt belefújnánk a szondába, mert attól csökken az alkoholszint.

Az alkoholszonda átverése sajnos továbbra is csak mítosz marad. A legjobb, ha nem fogyasztunk alkoholt vagy ha már ittunk akkor hívjunk sofőrszolgálatot vagy adjuk át másnak a volánt, aki nem ivott.

Ha azonban le szeretnéd tesztelni, hogy kiment-e már az alkohol a szervezetből, akkor nézd meg az alábbi alkoholszondákat. Hidd el olcsóbb lesz, mintha a jogosítványodat kellene odaadnod.

Megbízható alkoholszonda webáruház: https://hivatalosalkoholszonda.hu

Források:

https://www.vezess.hu/hirek/2010/12/20/az-alkoholszondat-nem-lehet-becsapni/
 https://www.blikk.hu/aktualis/baberlevellel-veri-at-az-alkoholszondat/zm4nlw1
https://metro.co.uk/2018/12/19/can-sucking-on-2p-coins-help-you-pass-brethalyser-test-8261491/

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *